1. PRZEROST
nie ma przesłania jest
opowieść o świecie
sadzanie słów w wersach akapitach
jak jajek
na rozgrzanej patelni w bekonowych paskach
spacji i światła
więcej
mniej
wody lanej krystalicznie do zdrowych ciałek bełkotu
do zarażonych zużywaniem kalorii
mózgów szarej strefy
nie ma przesłania moralizowania nawracania ani
przychodzenia i zakładania nogi na nogę wygodnych poglądów
pieniędzy w kopertach i papierowych postaci obrazków
świętych nieświęconych wodą laną
zbiorczo z
katedry ambony ze wszystkich stron świata
książki
opowieść o świecie zbiór kłamstw prawdziwszych
od niewydarzonej przeszłości ukrytej we wspomnieniach i
nadmiernie ściągających z podręcznika od psychologi
uzasadnienia wyborów
od niewiernych przyszłości planów ukutych na zawsze
cztery łapy koci charakter i pogodę pod psem
który i tak uparcie podsumuje:
p i e s k i e ż y c i e
2. TREŚCI
Andrzej Cnotliwy obudził się w sen
nieprzespany historią świata opowieść bez
końca puenty znaczeń ideałów
obudził się w Dzień Amnezji
zaczął powtarzać
uparcie
bał się wypaść z rytmu
imię
nazwisko
urodzony (wtedy)
urodzony (tam)
wykształcenie
sam przed sobą zdawał egzamin
z dowodu osobistego kolokwium z
pamięci
repetował przeszłość (z wiarą nadzieją miłością
a najważniejsza jest miłość powtarzał) zakładając jej
kajdanki istnienia
wypełniał luki giętkim plastikiem
zmyślenia
zmyślenia
i co z ty Andrzejem? A jak się obrazi?
@Waris, Z Andrzejem różnie, ale na razie nie zanosi się na to, żeby się obraził.
@ew, czyli, że ja mówię lepiej od Andrzeja?
a za te szczerbate, oberwiesz :P