ma koślawe nogi
potargane włosy
też na głowie rogi
a i cztery nosy
dzisiaj dłubie w uchu
i śpiewa piosenki
kwiatuszek na brzuchu
tam ogon maleńki
wisi gil do pasa
broda bardzo długa
a cóż to za rasa
dziwnie okiem mruga
patrz kudłate stopy
i zielone uszy
na szelki galoty
ząb mu się ukruszył
rybi kontur ust
pulchne ma paluchy
cóż i na mój gust
za powolne ruchy
na nie.