blizny

Emilia Czasami

nic nie boli mnie tak jak norwegia. nie lubię wstawać rano,
chowam się pod łóżkiem, marznę. jestem drzewo wydrążone
przez mróz. w tak zimnym kraju renifery mają swoje ścieżki,
swoje dzieci, poroża, które tak bardzo chcesz mi przywieźć.

 

ukształtowała nas przeszłość, zimno zawsze było w środku.
znajomość pieprzyków na ciele nie czyniła mnie lepszą
kochanką. gdybyś był bliżej mogłabym mieć z tobą syna
o oczach naszych łez. może kiedyś wybierzemy się
do Buenos, wiesz, tam północ będzie całkiem inna,
herbata nie będzie stygnąć.
 

Emilia Czasami
Emilia Czasami
Wiersz · 16 lutego 2011
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ''zimno zawsze było w środku'' - mam taki wiersz, w którym ''(..)zima jest w środku(...)''. ;)


    Trafia. Coś więcej dopiszę jutro.

    · Zgłoś · 13 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Emi, jak zawsze czytam Cię i czytam!!!

    · Zgłoś · 13 lat
  • sin∞ger
    zimny tekst, chociaż osobiście poużywałbym innych rekwizytów. niemniej bardzo trafia. cóż, mogę tylko pozazdrościć talentu.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Justyna D. Barańska
    zimny, w pełni się zgadzam, ale co się dziwić, skoro już w pierwszym wersie mamy Norwegię? kraje północne zawsze przyciągają chłód i może to właśnie ten chłód tak boli, to co konotuje. poza tym mam wrażenie, że ciepło, jakie mogłoby zaistnieć, wypływa jednostronnie. to podmiot(ka) marzy o cieplejszej północy, żeby herbata nie zamarzła, a skoro zimno jest wewnątrz, to żeby właśnie te wnętrze jej nie mroziło.

    dobry tekst, aczkolwiek nie uderza we mnie tak jak poprzednie.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Emilia Czasami
    nie lubię jak ktoś porównuje nowsze wiersze do poprzednich, wszystko toczy się dalej... żaden wiersz nie będzie taki jak poprzedni. ten wiersz jest mi bardzo bliski, jakie obrazy tworzyły się w mojej głowie, kiedy dowiedziałam się, że mój chłopak ma wyjechać na północ,...

    · Zgłoś · 13 lat
  • Justyna D. Barańska
    nie ma zjawisk bez kontekstu. poza tym jak podnosić poprzeczkę bez czegoś, co było wcześniej?

    · Zgłoś · 13 lat