* * *
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
nazywasz się obecnie
Vardhamāna Mahāvīra Jina
tak przynajmniej twierdzą nadzy –
ja cierpię na angina pectoris
i przeklinam zaniki pamięci
więc jesteś dla mnie
Tym Którego Nie Ma
mam ciągle list żelazny
wystawiony przez trzydziestu trzech
na nazwisko
Longinusa Celsusa Mansona –
mimo wszystko
zmarzłem przemokłem
zbłądziłem
moja niedoszła żona Yashodā
nazywa mnie
tetrarchą bez trzeciej części -
wymienia głośno imiona kobiet
które nawlekam
na poczerniały od ciągłych amputacji
złoty pierścień Saurona
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz
·
19 lutego 2011
-
JacekTo jest jeden z nielicznych przypadków, kiedy to zostałem trafiony Twoją dykcją. Może ze względu na bliską mi tematykę? Trudno powiedzieć. Akceptuję to jako prozę poetycką, co Ty na to?
-
Voyteq Hieronymus de Borkovskyjeśli zakwalifikowałeś to jako proże poetycką, Jacku, to masz rację, chociaż w zamyśle miał to być wiersz. W sumie wyszło tak przypadkiem i.... chyba dobrze wyszło.... Dziękuję...