ludzie nadal wierzą
że przeszłość odchodzi bezpowrotnie
po aryjskiej stronie
stoją szubienice
na ulicy Kościuszki
czas nie umiera
nad czterema wiatrami ustanowione
Szma Izrael zastyga
pomiędzy oczami skazańców
na bramach i twarzach tłumów
za murami getta Bóg
pamięta o ojcach blacharzy i szewców
w ich ocalałych dzieciach
Ku pamięci olkuszaninów;
J. Geftmana, M. Mackera i Ch.Pinkusa
zamordowanych przez hitlerowców
na publicznej egzekucji w dniu 6 marca 1942 roku
http://www.sp.olkusz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=225&Itemid=1
grabiona zewsząd opluwana
niesłusznie nazywanie antysemitami
tych którzy odważą się mówić
ponoć niepoprawnie politycznie
Słuchaj Polsko
i mów głośno że nie wypada
podnosić głowy na Żyda w Krakowie
w obawie reperkusji w opinii światowej.
Napisałam wiersz, bo temat jest mi bliski, bo jestem olkuszanką ...bo trzeba pamiętać
Twój komentarz ubliża i Polsce też
i opublikuj go jako wiersz ... a nie pod moim wierszem
Jeśli naruszyłem regulamin, lub złamałem prawo, to proszę uprzejmie donieść komu trzeba.
Często spotykanym zwyczajem jest komentowanie tekstu tekstem własnym.
Zatem o co ta obraza? Po co ten udziwniony patos, że niby ja, nie olkuszanin, swoim tekstem ubliżam Autorce i Polsce?
Czyżby?
Osobiście nie sądzę. Ale zawsze można sięgnąć po uznane "autorytety" w dziedzinach tematów trudnych i wstydliwych.
Pozdrawiam - i absolutnie nie zabraniam pamiętać. Gdzieżbym śmiał, ja - skromny żuczek, lub co najwyżej konik polny ;)
Pozdrawiam Cię serdecznie.