Przedwiośnie

Goosfrabba

nieznośne przywiązanie
jak niedomknięte żaluzje
jak kiedy się zapomniało
o jakiejś istotnej sprawie

ból zęba w żołądku
ciężkie i lekkie nogi
na kołdrze wijącej się po ciele

okno razi z rana
za gorzka jest kawa
i boleśnie płynie krew

a żeby tak skończyło się
przedwiośnie
i wzgórze za oknem
zakwitło choć raz

Goosfrabba
Goosfrabba
Wiersz · 10 marca 2011
anonim
  • Dominika Ciechanowicz
    eee. Jak na mój gust to nie jest jeszcze wiersz. Jakieś to niespójne. "ciężkie i lekkie nogi"? Mimo najszczerszych chęci nie rozumiem.

    · Zgłoś · 13 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    ból zęba w żołądku - znaczy, że zjadłaś ząb? smaczny był?

    · Zgłoś · 13 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    włąśnie, też mnie ta kwestia zaciekawiła. A może ząb Ci w żołądku wyrósł?

    · Zgłoś · 13 lat
  • Goosfrabba
    stan zakochania czasem boli jak ząb, tyle że gdzieś w okolicy żołądka.

    · Zgłoś · 13 lat
  • estel
    No tak, łatwo się zakochać, zauroczyć, trudniej kochać i mieć z tych krótkich zwykle zrywów stabilną miłość. O to chodzi?
    Jednak mam wrażenie, że chciałeś tu za bardzo. Bo przecież skoro wzgórze zakwitnie to i przekwitnie, i nici ze stabilności. Podobnież wyszedł Ci nieszczęsny ząb w żołądku, a cała ta i kolejna strofa przypomina mi bardziej opis kaca niż zakochania. Jedyne, co mi się podoba to strofa pierwsza, później spartoliłeś.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Justyna D. Barańska
    za bardzo poprzenosiłeś sensy na skojarzenia i przedmioty towarzyszące, więc z jednej strony zrobiło się hermetycznie, z drugiej udziwniająco.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Goosfrabba
    wracam po jakimś czasie do tego wiersza i przyznaję rację. wiersz beznadziejny, nie trzyma się kupy zupełnie!

    · Zgłoś · 12 lat