* * *

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

vis – á – vis
synkopowanej profanacji
ożywa kosmiczna otchłań
uwikłanego w konieczność
kultu ołtarzy

 

tylko zarzucić sieć
i dać się złapać

 

więc najbezpieczniej jest
(idąc tropem mędrców – eremitów)
zainwestować w samotność
by później wypełniać ją
dyskretnie w miarę potrzeb
Bogiem Kobietą
lub innymi
erzacami

 

1999

Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz · 16 marca 2011
anonim
  • Dominika Ciechanowicz
    Bardzo podoba mi się puenta, bardzo.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Justyna D. Barańska
    "synkopowana" - trochę ryzykowne jednak, biorąc pod uwagę, że synkopa nie ma tylko jednego znaczenia, tzn. na obszarze muzyki i literatury znaczy co innego. aczkolwiek do wewnętrznego opustoszenia pasuje.

    · Zgłoś · 13 lat