Po co tłumaczyć że dziadek
służył pod bronią w Wermachcie
Po co mówić że poszedł tam dobrowolnie
a drugiego siłą wcielono pod groźbą
Zamiast tego łatwiej i prościej
powiedzieć że był obrońcą -
Wału Pomorskiego
Została babcia za rentę dziadka
kupiła dom pod Opolem
Inna ogląda zdjęcia ukradkiem
Pozbycie się interpunkcji pomogłoby w stworzeniu płynności tekstu, zagęściłoby go troszkę.