Literatura

o przeprogramowywaniu (wiersz)

Krystian T.

był tydzień w laptopie i nie widzę już niedociągnięć, więc byłbym wdzięczny za wytknięcie ewentualnych, choć nie obiecuję zmian.

kiedyś nauczę się godnie płakać – przetwarzać piksele na wodę
zasoloną wyduszonym pragnieniem spokoju, wierności i przyjaźni.

to będzie dzień deszczowy, żeby nikt nie spostrzegł, żeby nikt nie podejrzewał.
będę chciał koniecznie uciec i nie zatrzyma mnie żaden przechodzień.
żaden przechodzień nie podpowie czy mam zostać sobą, czy stanąć obok siebie.

wyszedłem. deszcz był wszędzie. deszcz owładnął mnie wilgocią.
poniekąd wszystko się naprostowało. prosty byłem ja, proste stały się
drogi, ścieżki i ulice. prowadziły w dobrą stronę i ku dobrym zasadom.

wszystko poszło według planu, a był on krótki:
zastać deszcz, rozpłakać się i

wrócić do domu. było najtrudniej, bo stało się,
a wszystko, co się dzieje, jest rezultatem i ciężko z tym walczyć.

(nigdy bym nie pomyślał, że mogę być taki konsekwentny.)


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
olivia 22 marca 2011, 00:18
to będzie dzień deszczowy, żeby nikt nie spostrzegł, żeby nikt nie podejrzewał. - ''w deszczu nie widać łez'', troszkę zbyt jawna analogia, jak dla mnie.

po angielsku to by ładnie brzmiało. jako piosenka. jako polski wiersz ani grzeje, ani ziębi.
estel
estel 26 marca 2011, 15:12
A mi się podoba wniosek z wiersza, że jeśli coś się stanie, to się stanie i będzie, nawet jeśli nikt tego nie zobaczy i da się to ukryć przed światem. Wniosek, że można mieć sobie za złe szczerość wobec siebie i że nie przychodzi ona łatwo.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 26 marca 2011, 20:53
a mnie się w ogóle podoba, płynie wszystko z tą wodą i miło, że mamy w końcu główną rzekę i wzbogacające ją dopływy. choć nie powiem - wyjść z siebie i stanąć obok, źle mi się kojarzy, oj źle licealnie, źle z panem z PO.
Alex Reed
Alex Reed 27 marca 2011, 19:26
"wrócić do domu. było najtrudniej, bo stało się,
a wszystko, co się dzieje, jest rezultatem i ciężko z tym walczyć." - ten moment mi się nie podoba, reszta, jak na mój gust, jak najbardziej na plus. :)
przysłano: 21 marca 2011 (historia)

Inne teksty autora

***
Krystian T.
***
Krystian T.
pośmiertny
Krystian T.
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca