Anulus Piscatoris

Wiktor Kaczmarek

             Przyjacielu niebiański

 

Otworzyłeś spór kołyszący powietrze kruche

 

             Pogodzić teatralne suknie z

 

Tadeuszowym czasem

 

             Majowym dniem świętości

 

Otoczonym obłędem i przykłądem

 

             Papieskie psy jałowieją na ciężar

 

Starej Głowy

 

             Nie przeminie ta świętość lecz Ty w tym

 

Wszystkim zapomniałeś jak sie bawić słońcem

 

             Otrzyj łzy najjaśniejszy

 

Bo wrogowie wezmą je za powódz...        

Wiktor Kaczmarek
Wiktor Kaczmarek
Wiersz · 4 kwietnia 2011
anonim
  • Justyna D. Barańska
    no i po co te wszystkie inwersje, ten patos? Wiktorze, za słabe to na autoryzację. czytaj więcej poezji.

    · Zgłoś · 13 lat