Literatura

sondowanie drugiego dna - czerwiec 83 (wiersz)

Scandal Jackson

chciałbym napisać ci list, ale nie umiem jeszcze pisać
myśli składam dość nieporadnie jak nastolatek
układający dłonie na udach swojej dziewczyny

 

pamiętasz, niedawno kucaliśmy przy wielkiej kałuży
popychając kartonowe łódeczki do portów z kamyków
dopływały szurając o dno, z jednego kącika ust w drugi
jak czubek języka wylizujący kartkową czekoladę

 

potem przyszedł deszcz i do dziś nie wiem
dlaczego żaden z rodziców nas nie zawołał
patrzyliśmy jak toną pod naporem kropel

 

po przeprowadzce czuję się jak po implozji confetti
poznałem dziwne twarze o nieregularnych rysach
pozbawione twojej prostej symetrii, oczu i rąk

 

gdy szedłem bawić się z nimi w chowanego
myślałem, że chodzi o metodę na zwłoki snów
już tak naiwnych, że nigdy nie mogą się powtórzyć

 

wracam z zabawy w chowanego i przyznaję
że była kałuża, ale nie było żadnych łódeczek
majaczące jeszcze figury nowych znajomych
stają się coraz bardziej prostolinijne

 

gdzieś na dnie zaczyna osadzać się piasek
który później poczuję w nerkach, kończę zerówkę

 

sonda Pionier 10 przecięła orbitę Neptuna
i symbolicznie opuściła Układ Słoneczny


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 kwietnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

za wcześnie?
Scandal Jackson
Trzy miniatury
Scandal Jackson
Oczepiny
Scandal Jackson
Zaduszki
Scandal Jackson
stypa
Scandal Jackson
neofita
Scandal Jackson
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca