...

violacea

w źrenicy oka
zatrzymam cię
powieką zamknę

w lustrze
powrócisz

 

rankiem  

violacea
violacea
Wiersz · 22 kwietnia 2011
anonim
  • Justyna D. Barańska
    Świąteczne zabawy słowem: http://www.wywrota.pl/forum/topic/19759#...
    Bawmy się!

    · Zgłoś · 13 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Osobiście nie lubię miniatur, ale w tej, pomimo "źrenicy", "oka" i "w lustrze", jest coś urzekającego. A może przypomniałaś mi wiersz "L'amoureuse" Paula Eluarda:

    Elle est debout sur mes paupières
    Et ses cheveux sont dans les miens
    Elle a la forme de mes mains,
    Elle a la couleur de mes yeux,
    Elle s'engloutit dans mon ombre
    Comme une pierre sur le ciel.
    Elle a toujours les yeux ouverts
    Elle ne me laisse pas dormir.
    Ses rêves en pleine lumière
    Font d'évaporer les soleils,
    Me font rire, pleurer et rire,
    parler sans avoir rien à dire.

    "Zakochana"

    Ona stanęła w mych źrenicach
    Włosy jej splotły się z moimi
    Ona ma kształt moich dłoni
    Ona ma kolor moich oczu
    Ona zatraca się w mym cieniu
    Jak kamień pochłonięty niebem
    Ona źrenice ma otwarte
    I nigdy nie daje mi zasnąć
    Od snów jej w pełnym dziennym świetle
    Wyparowują całe słońca
    I muszę śmiać się płakać mówić
    Nie mając nic do powiedzenia.

    Przełożył Jan Kott

    Ukłony świąteczną porą.

    · Zgłoś · 13 lat
  • estel
    Ładne, szczególnie jak czytane na jednym wdechu. Zgrabne zatrzymanie, mignięcie, przechwycenie. Choć być może czegoś za dużo - źrenica oka? a może być inna źrenica?
    Poza tym się podoba, wieczorne przypatrzenie się, aby o poranku móc zobaczyć to jedynie w lustrze.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Jacek
    Tak, to ma świetny klimat. Mimo wyzutego ze wszystkich wartości rekwizytorium, udało Ci się to mądrze posklejać. Naprawdę jest nieźle. Jestem skłonny być na "tak".

    · Zgłoś · 13 lat
  • violacea
    dzięki

    · Zgłoś · 13 lat