ptaki znowu krzyczą
w asyście dzieci
czekają na koszyczki
białe płatki
jak dłonie matki
na rozkaz rzucą
na procesji
tak cicho bolą
białe sukieneczki
rosną
tysiącem godzin tęsknoty
(w rocznicę śmierci siostrze Gosi
zm. 26.05. 2005 w Dzień Matki i Bożego Ciała)
PS Oczywiście, trudno jest oceniać, tak osobiste teksty z dedykacją.
Dziekuję
to prawda, bardzo intymny jest ten tekst, bo tylko podmiot wie i tam był, i nie wprowadził czytelnika w tę tajemnicę.