Literatura

... na barkach (wiersz)

komisarz

link do melodii:
http://chomikuj.pl/Komisarz-Zawada/Muza/Gdzie


Wilki morskie powtarzają :chłopie, trzymasz w dziobie piach,
za szerokim oceanem nowe ziemie masz,
a ty patrzysz na horyzont, na nim lądu pas.
Mnie nie spieszno jest już dzisiaj w ten szeroki świat.

 

ref.
Supłam węzeł, bloczki poszły w ruch.
Patrzę z dołu w górę, z góry w dół.
Nie chcę teraz liczyć znów na fart,
nie zawracam słysząc - cięty kant.

 

Gdzieś za rufą lagi stoją fest.
Dawał w gwizdek helsman, trzymał helm.
Zairował, urwał płaci [ster],
choć miał dziób wysoko, powiesił się.

 

 

Szorstki piasek pod stopami uczy życia też.
Co dzień wciągam ciężkie trapy i wypływam w rejs.
Przemoknięty zawsze wracam w ten przytulny kąt,
bo znalazłem w swoim życiu docelowy port.

 

ref
Supłam węzeł, bloczki poszły w ruch.
Patrzę z dołu w górę, z góry w dół.
Nie chcę teraz liczyć znów na fart,
nie zawracam słysząc - cięty kant.

 

Gdzieś za rufą lagi stoją fest.
Dawał w gwizdek helsman, trzymał helm.
Zairował, urwał płaci [ster],
choć miał dziób wysoko, powiesił się
 


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Radosław Kolago
Radosław Kolago 2 czerwca 2011, 11:12
Znaczy wiesz, jak to ma być taka szanta, to jest przeciętnie, bez rewelacji. Bo jako suchy tekst to raczej nudno - wodorosty, muszelki, słona woda. Nic się nie dzieje, proszę pana.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 8 czerwca 2011, 12:30
No tak, to po prostu szanta, a szanty rządzą się swoimi prawami. Komisarzu, to ma nieco słabszą wartość, jeśli patrzymy na powyższy tekst tylko od strony literackiej, ale mamy na Wywrocie dla nich specjalne miejsce. Śpiewnik. Może chciałbyś założyć tam swój dział?
komisarz 23 czerwca 2011, 21:52
Z chęcią.
przysłano: 29 maja 2011 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca