Literatura

Choroszcz, moja miłość. (wiersz)

Lech Maria Spirydonow

Idę słuchać jesieni w parku pośród drzew.
Starsza Pani opowiada mi o kowalu i koniach, które tutaj były.
Jej wnuczka patrzy brązowymi oczkami ciekawymi świata.
Ona rozumie wiele. Ma oczy pełne światła.
Poprzez gałęzie drzew promyczek słońca tka dywan z liści szeleszczących
jak te pod moimi stopami w dalekim czasie.
Biała dama sfrunęła z obrazu i tańczy na moście westchnień -
szeleszcząc tiurniurą i fiszbinami.
Spokojnie tu i cicho.
Drzewa zapatrzone w czasie, który minął
dumają nad pluszczącą wodą,
a gondole znowu płyną w mojej głowie

jak te weneckie fale niosą muzykę
szepcząc o przemijaniu.
A moja siostra ma migotliwe szybkie palce
kiedy opatruje mój ból i spokojne dobre oczy z mojej ikony.
Jest jesień.
Panie doktorze, ja nie zamienię kolorów, które widziały oczy moje na kromkę chleba.
Siostro ja nie wiem czy to jest wiersz.
Tak czuję po prostu.
 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Radosław Kolago
Radosław Kolago 10 czerwca 2011, 11:01
tiurniura i fiszbiny mnie zabiły, przepraszam, nie mogę kontynuować.
guccilittlepiggy
guccilittlepiggy 10 czerwca 2011, 11:42
ja mam tak samo, tylko, że z mostem westchnień ;)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 16 czerwca 2011, 10:57
Początek jako zapis rzeczywistości mógłby się wybronić, gdyby była mocna puenta. Tymczasem idziesz w abstrakcję, rozwalasz rzeczywistość wkładając obraz, który nie wiadomo skąd się wziął w tym akurat miejscu. Całość nieprzemyślana.

Czytaj dużo poezji - z książek.
Lech Maria Spirydonow 27 czerwca 2011, 11:29
Cały ten wiersz jest zapisem rzeczywistości, czegoś co przeżyłem podczas pobytu w szpitalu. Odbiór rzeczywistości bywa różny w różnych sytuacjach życiowych, dla niektórych moja rzeczywistość bywa abstrakcją, to prawda...
przysłano: 10 czerwca 2011 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca