Literatura

Pęksowy Brzyzek (wiersz)

komisarz


Ojczyzna to ziemia i groby . Narody, tracąc pamięć, tracą życie.

 

Gdy się obudzą w południe rycerze śpiący na szczycie -
odziani w zbroje ze złota, w blasku, w kamiennym poszyciu -
odkryją wnet tajemnicę, że Zakopane w dolinach
są skarby trwalsze niż kruszce, których pilnują w jaskiniach.

 

To echo szlakiem prowadzi przez zaginioną krainę,
do której nasz ojciec z dziadem, a wcześniej pradziad schodzili,
w której szałasy znaleźli, ci co ich jeszcze nie mieli
Cichym Potokiem rwąc brzegi brzyzek tej ziemi stworzyli.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 7 sierpnia 2011, 14:51
te myślniki na końcu wersów powinny mieć odstępy oraz być jednak dłuższe, aby myślnikami być.
"Ci co ich" - ci z małej

rycerze - ładnie nawiązują do legend czy baśni, a takie opowieści wszyscy lubimy, prawda? i mam nadzieję, że jednak nadal będą powtarzane, że jeszcze następne pokolenia będą mogły na nich wyrastać. dobrze też czasem pomyśleć o miejscu, w którym się znajdujemy, spojrzeć wertykalnie, a nie tylko wodzić wzrokiem po powierzchni.
komisarz 9 sierpnia 2011, 07:15
dziękuję za uwagi. Poprawiłem.
przysłano: 29 lipca 2011 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca