Literatura

Oczepiny (wiersz)

Scandal Jackson

rzeka drgnęła, wody odchodzą, ciało rozrasta się wysepką
rodzisz się nad ranem, gdy pasterze odnajdują topielców
a łożysko odsłania czarne kamienie. schniesz wpatrzona

we wrzącą wodę na piecu, potem zakopią cię do pasa
aby wyprostować nogi, co weźmiesz z ziemi to twoje
ręce kończą się na łokciach. boją się ciebie, woda

przy tobie jest żywa, jak wiecznie powracająca fala
podmywająca bagnisty półwysep. kiedyś zrzucą cię
z przywiązanym do stóp workiem śliskich kamieni

niepokojąco podobnych do oboli. burza opuści
szklankę wody, równowaga wytrąci się jak osad
a może zwiążą włosy, by nie straszyły rozpiętością
podpalą i spławią jak marzannę ostatnim wiankiem

 

tyle legenda. chyba widziałem cię w przejściu
pod miejskim nurtem, agitowałaś przeciw regulacji rzek
a może zbierałaś na protezy? gdybym przyłożył palce

 

do tętnicy wyłapałbym puls, sygnał nadawczy
minionego świata. może jestem częścią tej legendy.
chłopcem, który uderzał kijem w okna, gdy rzeka
szlamem zamykała płuca, otwierała się głowa

 

dziś rzeczy nie mają już właściwej wagi
odciąż więc swoją, oddaj mojego obola
a strzepnę popiół z włosów

 


dobry 6 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Marzena P.S.
Marzena P.S. 17 sierpnia 2011, 13:03
Wrócę, koniecznie wrócę...
Dominika Ciechanowicz
Dominika Ciechanowicz 25 sierpnia 2011, 16:49
To jest niezłe. Czytam sobie to proroctwo jako groźbę, nieuchronne jest to, co stanie się z tą, co rodzi się nad ranem. Co świat z nią zrobi.

Ten chłopiec, który uderzał w okna chyba był z nią bardzo blisko i teraz nie może się pozbierać, biedaczek.
estel
estel 26 sierpnia 2011, 18:27
Mi się pomyślało, że jak się widzi oznaki martwej wody, to człowiek powinien zacząć się martwić. Bardzo sprawne skonfrontowanie natury z bezdusznością codzienności.
Karol Ketzer
Karol Ketzer 27 sierpnia 2011, 10:43
Ja bym jednak to skrócił, chwilami aż przesyt metafor ale ogólnie rzecz biorąc tekst na piątkę, zwłaszcza początek. pozdrawiam.
przysłano: 15 sierpnia 2011 (historia)

Inne teksty autora

za wcześnie?
Scandal Jackson
Trzy miniatury
Scandal Jackson
Zaduszki
Scandal Jackson
stypa
Scandal Jackson
neofita
Scandal Jackson
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca