łapię się na tym czasem
że niekiedy na baczność staję
nawet potrafię strzelić obcasem
o drugi obcas będący obok
zupełnie jakbym chciał zasalutować
łapię się na tym niekiedy
że czasem z trudem wstaję
zwłaszcza po kolejnym ciosie zupełnie
jakbym nie miał podnieść się wcale
co ów tytuł z treścią ma wspólnego
pod spodem nic zupełnie nic
dlatego moje oczy
w tango idą na twój widok
i mimo-woli prostuję się w krzyżu
wciągam miejsce na piwo
by stać na bezdechu przez chwilę
aż nie każesz mi spocząć
a potem znowu łapię się na tym
że zamiast
stać w miejscu na baczność
lepiej usiąść czasem
lub położyć się obok
O ile lubię eksperymenty, to ta oto wstawka:
„co ów tytuł z treścią ma wspólnego
pod spodem nic zupełnie nic” wydaje mi się zupełnie nietrafiona.
Za to tytuł - ponownie! - jest niezły.
Co do komentarzy, to nie zgadzam się z niektórymi i odnoszę wrażenie że dziwna wrażliwość pojawia się pod niektórymi tematami. Jeśli chodzi o sam portal, to znam reguły i wiem, że dobrowolnie poddaję się "obróbce" za każdym wstawieniem tekstu. Ale o moich spostrzeżeniach napiszę być może kiedy indziej w oddzielnym tekście - w nim pokuszę się o zestawienie moich samych złych z niektórymi super-dobrymi.
Mogę Wam zaoszczędzić trudu, i to zrobię. Od teraz, jeśli dodam jakiś swój tekst, pominę moderację.
Nic nie jest tak cenne jak czas i informacja, plus wiedza, co jest pewną wypadkową jednego i drugiego.
Pozdrawiam - Wiktor.
że niekiedy" - ja myślę, że tutaj trzeba pozostawić albo czasem, albo niekiedy, bo przecież mówią o tym samym i jest to niepotrzebne powtórzenie. Chociaż z drugiej strony przy zabiegu z odwróceniem daje to pewien smaczek. Chyba po prostu trzeba się zastanowić jaką to funkcję spełnia. Do uwag dorzuciłabym jeszcze to, co Dominika mówi o dwóch wskazanych wersach.
I że się przyznaję, że nie łapię związku tytułu z treścią.
Czy panowie strzelają jeszcze obcasami? To mi się kojarzy z Polską z czarno-białych filmów, gdzie eleganccy panowie chadzają na tańce w lakierkach. I oczywiście Fred Astaire ;)
Dziękuję za pochylenie się na tekstem.
/ dlatego moje oczy
w tango idą na twój widok / nie brzmi, nie wygląda
z ostatniej strofki można by coś zrobić, bo jest w porządku, ale po przeredagowaniu całości.