Pluć tylko do spluwaczki

Marta

emaliowanej na biało
bez instrukcji na jednej nodze

 

wrastam w starość 

po zapaleniu górnych dróg życiowych

cierpliwie wypełniana przez lata

zaflegmionymi wierszami

 

wypij herbatkę z dzikiej róży
ułatwia wykrztuszanie
współpracuje z empatią
 

Marta
Marta
Wiersz · 5 października 2011
anonim
  • Rita
    Marto, tak właśnie być powinno - pluć tylko do spluwaczki. Niestety, są i tacy, co plują przed siebie, albo gdzie popadnie.

    A empatycznie kalekich zdecydowanie za dużo, więc może Twój przepis na uzdrowienie przyda się - wypluć żółć do spluwaczki, a współodczuwanie nich samo zostanie.

    Pozdrawiam ciepło :)

    · Zgłoś · 13 lat
  • Marta
    widzę, że ten mój wyksztuszony , ale zapewne nie wywrotowy tekst się na "coś "przydał ...
    też pozdrawiam ;)

    · Zgłoś · 13 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    Bardzo mi się podoba fraza "zapalenie górnych dróg życiowych". Pomysłowa, nie ma co.

    · Zgłoś · 13 lat
  • puzon
    Ale masz ładny wers "zapalenie.......... ..... /niektóre / tchną banałem.

    · Zgłoś · 13 lat
  • Marta
    treść jtekstu jest banalna, z założenia, więc i wersy... tchną .. :))

    · Zgłoś · 13 lat
  • Justyna D. Barańska
    Treść większości tekstów jest banalna, sęk w tym, aby przedstawiać niebanalnie. Mnie akurat tego typu: "po zapaleniu górnych dróg życiowych" kombinacje nie przekonują, a właśnie ze względu na użyte przeze mnie słowo. Zawsze mam w takich przypadkach wrażenie, że autor próbuje coś zakryć, że te górne drogi oddechowe brzmiałyby tak trywialnie i niepoetycko, że trzeba było je podreperować. Bardziej wrastania w starość, które jest naznaczone flegmą wierszy - tu tworzysz obraz, ale oddziałujesz również na pozostałe zmysły.

    I zupełnie też nie wiem, skąd się ta empatia na końcu wyrwała, skoro tekst po innym polu się porusza.

    · Zgłoś · 13 lat
  • anastazja
    Marto:))

    · Zgłoś · 13 lat
  • Marta
    Justyno:)) zgadzam się z Twoim komentarzem, bo to jest odpowiedź i do-powiedź do wszystkiego co było w, oraz pod wierszem "Starość wierzy we wszystko"
    Pozdrawiam serdecznie

    · Zgłoś · 13 lat
  • ARS TO od tyłu sra
    paradoksalnie .... razem z tytułem.... wystarczająco dociera to

    "wypij herbatkę z dzikiej róży
    ułatwia wykrztuszanie
    współpracuje z empatią"

    więcej nie potrzeba;-)

    · Zgłoś · 13 lat
  • Artymowicz anDUCH
    mocna - całość

    ja z Justyną będę polemizował -
    raz żartobliwie: gdyż zapalenie górnych dróg oddechowych nigdy nie brzmi trywialnie !

    dwa poważniej: jest to dla mnie zabieg nie tyle wykombinowany, co celowo wpisany w treść w wiersza, w jego wyraz...
    jakoś im więcej razy czytam...
    widzę jak słowo odmienione 'życie' łączy się ze słowem 'wiersz' i 'wykrztuszanie'

    Pozdrawiam mocno autorkę

    · Zgłoś · 13 lat