Literatura

(haiq CXLII) (wiersz)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

etiopski klasztor
strażnik arki zmywa krew
stygmaty lęku

                       [haiq CXLII]


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
guccilittlepiggy
guccilittlepiggy 14 listopada 2011, 16:07
pojawiłem się tutaj wyłącznie dlatego, aby obwieścić, że nienawidzę z całego serca haiku, a szczególnie niejapońskiego haiku, które według mnie w warunkach europejskich nie dość, że nie ma żadnego kulturowego uzasadnienia, to jeszcze sprowadza się do zminiaturyzowania miniatury (sic!), więc nie podejmuję się ani teraz ani nigdy decydować, czy są coś warte - niech mnie ktoś wyręczy pliiiz.
ARS TO od tyłu sra
ARS TO od tyłu sra 18 listopada 2011, 18:31
bywa tak, że punkt wyjścia, werset otwierający, jest w Twych haiq'ach tak sformułowany, że mocne, za mocne uogólnienie, mimo pozostałych, w miarę "logicznie" powiązanych ze sobą "linijek", jest ... że tak powiem... o wszystkim i o niczym i ... czym... kolwiek być może.
W gruncie rzeczy klasztor może być określany jakkolwiek, bo w jakimś sensie łączy się z całością. Klasztor może być i "etiopski" i ... jakikolwiek... Mam wrażenie, że uściślenie, dookreślenie "klasztoru", może i nawet w okolicach etiopskich, przyda owej miniaturze mocy... Trudno mi się poruszać tutaj, zwłaszcza, że sam z siebie etiopski klasztor, jak i kościół może sugerować "koptyjski" (potoczne uogólnienie, nie zawsze ścisłe, jak wiesz, w odniesieniu do etiopskiego... i odwrotnie), "erytrejski" (fakt, o sylabę za dużo!), oraz... i tak dalej. Nie jest moją intencją wymądrzanie się, szermowanie kolejnymi odniesieniami, które mają uleczyć przekaz. Sam wiesz, Wojtku, a może jednak powiem grzeczniej, z mniejszą poufałością... Sam Pan wie panie Wojciechu... To może być bardzo klimatyczny utwór, mocny w swej niegłupiej z założenia przekorze wobec "dżapanizmu"... Powiem więcej, może być pięknie, może zatrzymać, ale ... póki co... Etiopia i okolice to chyba duży kraj i przestrzeń pojęciowa???
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 1 grudnia 2011, 10:39
zbyt duży rozstrzał między poszczególnymi elementami
przysłano: 14 listopada 2011 (historia)

Inne teksty autora

Bydgoszcz, sobota 30 maja 2015 roku
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Partykuły modalne
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz niewymuszony
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca