(haiq CLXXXVIII)

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

 

za progiem zima

lecz gdzieś tam próg wiosenny

gdzie stopy twoje

                                [haiq CLXXXVIII]

Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz · 1 stycznia 2012
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Nowy Rok wita
    od progu jednak haiq
    biedna Wywrota

    · Zgłoś · 12 lat
  • Tomasz Smogór
    Jakoś tak był ułożył:

    za progiem zima
    próg wiosenny tam
    gdzie stopy twoje

    · Zgłoś · 12 lat
  • Tomasz Smogór
    Ogólnie nie jest złe.

    · Zgłoś · 12 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Haiku to bardzo trudny gatunek, zarówno dla twórcy, jak i dla czytelnika.
    Aurę długiego, środkowego wersu burzą mi słowa "lecz" i "gdzieś". Dlaczego? - gdy czytam Haiku spodziewam się, że kartka będzie płaszczyzną usypaną żwirem, że słowa rzeźbami-kamieniami, że aura falą rowków zostawianą przez kreatora miejsca, to obraz bardzo określony, określona sekwencja sylab, minimum elementów, tu żwir zasiedla płaszczyznę, przyjmuje i uzupełnia tylko kamienie, kreator tworzy fale ze żwiru, a te nieliczne skałki nadają kształt fali - wszystko wpływa na siebie. Obraz jest tu, to tu obecna aura może, powinna wzmocnić się przez odniesienie do aury istniejącej daleko. W wierszu wiosna zyskała atut zakłócenia równowagi, stopa zostawia ślad, zima wyprowadzona za próg, a wiosna gdzieś tam, też za progiem - w ten sposób w środku obrazu nie ma kamieni, które nadają kształt fali.

    · Zgłoś · 12 lat