mural na twojej twarzy wygląda swojsko
szczególnie siatka na motyle o którą zaczepia ogon
kot bez sierści
zbyt chudy by rzucać cień pod powieką
rozkładam sztalugi i posiłkuję się informacją
że tego lata będzie mniej komarów
mniej zabijania
błędnik przemyci czasem topielca pod nasze drzwi
ale tylko na szczęście
by wycisnąć z matki boskiej sprawiedliwej
po kawałku drożdżowego placka na specjalne okazje
dwa kręgi szyjne wystające poza płótno
stanowią całość
w tym konkretnym wypadku, przyklaskuję za to jedno zdanie:
[...]tego lata będzie mniej komarów/ mniej zabijania