Nie spodoba ci się ten wiersz

Karol Mroziński

lojalnie ostrzegam
jestem człowiekiem

który na pytanie
co zamierza robić po iberystyce
odpowiada tarzać się ze szczęścia
na piasku najpiękniejszej
plaży Meksyku

w tym miejscu poeta robi efektowną pauzę
i żałuje że nie pisze po łacinie

jego słowa mogłyby wówczas
przejść do wieczności
podręczników

a tak kończy się kwandrans kultury
dziewczęta wychodzą za mąż i brzydną
poeta wyjeżdża z kraju i poznaje wielu

mistrzów zen
w większości są to koty

Karol Mroziński
Karol Mroziński
Wiersz · 4 stycznia 2012
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Też lojalnie ostrzegam: jestem człowieczką.
    "dziewczęta wychodzą za mąż i brzydną" - komu brzydną temu brzydną.

    · Zgłoś · 12 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Tak to jest - młodość ma swobodę wypowiadania się o wieczności, a starość w tym samym czasie taktownie zapomina nakręcić zegarek. Piaskownica i owszem, tarzanie ją jakoś podnosi powyżej przysłowiowych piętnastu minut na spóźnienie. Racja - bardzo często bywa "a tak kończy się kwadrans kultury", ale wtedy ogólnie wiele traci na urodzie i zapada na szpetotę.
    Wiersz może zainteresować - i zainteresował. Poprzedni także.

    · Zgłoś · 12 lat
  • Dominika Ciechanowicz
    Gdzie nie wejdę ostatnio, tam koty. Nie wiem, co się dzieje.

    Taki tytuł, który może wytrącić broń z ręki. Bo jak ktoś ma jakieś zażalenia, to zawsze możesz powiedzieć "no przecież mówiłem, że się nie spodoba".

    Mnie się, mimo wszystko podoba. Ton taki lekko ironiczny i piękna wizja przyszłości z tym tarzaniem się ze szczęścia :)

    · Zgłoś · 12 lat
  • Justyna D. Barańska
    "dziewczęta wychodzą za mąż i brzydną", a mężczyźni grubną - ot, cała tragedia ludzi urodziwych.

    Myślę, że dużo tu gadać nie trzeba, tylko czytać, bo czytać się przyjemnie, a nawet się podoba, wbrew zapewnieniom podmiotu.

    · Zgłoś · 12 lat
  • afronautix
    ahhhh, jakże to bliskie mojemu sercu... poznać egzotyczny język i wyjechać gdzie pieprz rośnie (najlepiej dosłownie). poza tym nie podoba mi się. za mało w nim niego.

    · Zgłoś · 12 lat
  • Jadwiga G.
    sprytny pomysł z tytułem, taki wyzywający :)

    · Zgłoś · 12 lat