Z trzaskiem zamknęłam grzeszną strofę,
szkło kaleczy posadzkę.
Archanioł Israfil** czesze skrzydła,
osadzony w areszcie z wersów.
Krzyki szarpiących się stanów ducha
dobiegają z kartki, raniąc małżowiny.
Szatan dociera złym cholesterolem,
Bogu pozostaje leczyć nadciśnienie.
Nim dojdzie do zawału…
skręcę kark abstrakcyjnej bestii,
wyjmę drzazgi z oczu.
Biblia nie jest brykietem,
a preludium do opery…
Nie stanę się angelo lapse,*
choć kobieta zmienną jest…
łac. – zwyciężam modlitwą**
z j. arab.- Archanioł Rafał**
z łac. -upadłym aniołem***