Literatura

PIGMENT (wiersz)

Jakint

w osiedlowym sklepie mają najtańsze parówki. zamykanie

i otwieranie ust. dzienna porcja protein. sięgam do kieszeni po potfel

 

z nadzieją, że znajdę w niej pistolet albo roślinę.

krokusa wyrwanego mężczyźnie w kolejce przede mną.

 

idealne warunki do nawiązywania znajomości. obcy

jak u Camerona. dwa pyski pochlastane inflacją, ciężarem puszek

 

przytarganych do skupu w rozklekotanym dziecięcym wózku.

wiosna z rury wydechowej bo nikt jej wcześniej

 

nie poinformował o istnieniu katalizatora spalin. mleko, odmęt,

chałwa na kilogramy. rozglądam się za cukrem prostym.

 

kolorowe płyny, które od jakiegoś czasu w siebie wlewam

sklejają rzęsy.


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Matysiak
Konrad Matysiak 20 stycznia 2012, 18:36
Taka czerwona oranżada może doprowadzić do stanu depresyjnego ;d czytałem gdzieś na necie. Co do tekstu, obnażasz całą prawdę o tym co nas otacza... to się podoba.
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 29 stycznia 2012, 10:32
O, kiedyś zaczęłam sobie pisać o kolejkach, ale tekst wisi ciągle w fazie szkicu ;D

Podoba mi się, że używasz takich prostych motywów. Ludzie tworzą nie wiadomo jak wyolbrzymione metafory, żeby tylko brzmiało lirycznie, zapominając, że to, co jest w ich najbliższym otoczeniu ma często o wiele większą moc... oczywiście, gdy są odpowiednio zastosowane.
Taki ten tekst luźno sklecony, a jednak spójność sama się przez te konotacje nasuwa :)


Czerwona oranżada przyprawia o depresję? Nie może być!
przysłano: 19 stycznia 2012 (historia)

Inne teksty autora

HINDENBURG
Jakint
ROJBER
Jakint
BIAŁY
Jakint
SKŁADAM SIĘ
Jakint
OBRAZY
Jakint
EKFRAZA
Jakint
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca