to tylko
moje siwe włosy -
a nie biała flaga
wywieszona na znak kapitulacji
przed nieuchronnym
to zaledwie
kilka zmarszczek
których chyba wczoraj nie było –
to nie akt poddania się
świadomemu przemijaniu
to jeszcze
lekceważenie zadyszki ciała
i migotania przedsionków ducha
poprzedzonych zawrotami ideałów –
scena przedostatnia