Literatura

cicho sza (wiersz)

Evit-ka

 „cicho sza”

o ile trzeba JĄ żegnać to krótko
jak stawia się przecinek
z przekonaniem dalszego ciągu
i uśmiechem niedowierzania faktom
dawanym przez wielokropek

 

bez nadmiaru kwiatów
bo żal żeby marzły
- według NIEJ zupełnie niepotrzebnie
a do tego zbyt kosztownie –
na lutym i lutowym mrozie

 

ale za to z pieśnią
genialnej – czarnej jak kawa
i ulotnej jak dym z papierosa –

cudownie niepokornej
Elli F.

 

pokłonić się można
co najwyżej mimochodem
w drodze skądś dokądś
bez przyprawiającego JĄ o zażenowanie
zwyczajowego zamieszania

 

no i nie płakać –
ONA poszła przecież na randkę
z Adamem lub Kornelem - może nawet z Czesławem
i na pewno z kilkoma innymi –
zakochanymi platonicznie

 

jeśli już to
powiedzieć o NIEJ jeszcze
choć jedno ciepłe słówko:
„WISŁAWA” –
tak ono brzmi


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 10 lutego 2012 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca