jednorazówka

wystarczy janek

 

niczym się nie wyróżniam
wręcz przeciwnie…
takich jak ja na pęczki
pod sklepową ladą
przemiłej ekspedientki

 

nikt mnie nie rozpieszczał
taka ze mnie wątła nieboraczka
każdy kit mi można wcisnąć -                                                                                          

 puszeczki, pudełeczka, buteleczki,
 wędlinki, bułeczki, jajeczka, ogryzki,
 obierki, papierki…

pęknąć można.

a cera taka blada, niezdrowa -
bladobiała, bladoniebieska,
bladoróżowa, zielona, szarawa

komu zależy..?

mała ze mnie atrakcja
nie krzycz jeśli nie udźwignę
ciężaru bycia Twoją.

wsadź mnie do woreczka
i poślij tam gdzie kończą takie jak ja.
 

wystarczy janek
wystarczy janek
Wiersz · 14 lutego 2012
anonim
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Nie wiem czemu, ale dwie ostatnie strofy mnie urzekły.

    · Zgłoś · 12 lat
  • Justyna D. Barańska
    Ani mnie grzeje, ani ziebi ten tekst, aczkolwiekpomysl z jednorazowka trafny. Bo niby czym innym mozemy byc dla ludzi? Tylko na chwile i nigdy do ponownego uzytku.

    · Zgłoś · 12 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    super tekst na mojego doła, ale w tej przedostatniej, to może:
    a) albo dobitnej i na śmieci
    b) albo optymistyczniej, że na recykling, bo jednakowoż - wierzę w reinkarnację.

    · Zgłoś · 12 lat
  • guccilittlepiggy
    niezależy????

    · Zgłoś · 12 lat
  • Tomasz Smogór
    Szukałem uzasadnienia dla bolda - może wynika z ,,nie wyróżniania'' bądź ,,nie krzyczenia''...

    Myślę że dopuszczalny.

    · Zgłoś · 12 lat
  • anonim
    Anonimowy Użytkownik
    Spodobał mi się. Świetnie rozgadany, fajna lada i ta końcówka z woreczkiem. Najlepsze jest to pogodzenie się z losem woreczkowym na koniec.

    · Zgłoś · 12 lat
  • afronautix
    dwie ostatnie strofy chyba za bardzo "sprzedają". srrrru! kawa na ławę! myślę, że zakończony na pytaniu mógłby być całkiem całkiem...

    · Zgłoś · 12 lat