puste kieszenie brzmią bardzo dźwięcznie
mogą odpowiadać wyciągniętym dłoniom
złożonym
i rozłożonym rękom
próżnym jak wiara i nadzieja
krzyż pański przed świątynią
czeka na resztę z człowieczeństwa
puste kieszenie brzmią bardzo dźwięcznie
mogą odpowiadać wyciągniętym dłoniom
złożonym
i rozłożonym rękom
próżnym jak wiara i nadzieja
krzyż pański przed świątynią
czeka na resztę z człowieczeństwa
Pozdrowienia
Zapewniam, że konstrukcja wymaga zarówno jednych jak i drugich;)
Powodzenia w nowym tygodniu. Serdecznie pozdrawiam.
a teraz tekst, krótko, bo i on ci krótki.
jak się zastanowić, to w warstwie pomysłu wiersz nie ma zadatków na przerost zadęcia, bo motyw próżnych dłoni, pustych kieszeni, ba nawet tej reszty na niedoczekanie mógłby "zrobić"
wiersz. sęk w tym, że rodzi się podejrzenie, iż te nieszczęsne nadzieja i tak dalej narodziły się głównie ze skojarzenia ze słowem próżny, z nich z kolei wywodzi się w prostej linii krzyż pański (trochę zbyt prosto wiodą do siebie te skojarzenia). i od razu uprzedzając ewentualną odpowiedź, że to nie tak miało być - może i tak, ale rozmawiamy już o efekcie końcowym, a ten jest uwarunkowany najprostszymi skojarzeniami czytelnika, a cała sztuka polega na tym, żeby tych najbardziej oczywistych skojarzeń w nim nie wywoływać.