Skarga pisał kazania retorycznie
poprawne a retoryka jest ozdobna
i stosowna przebija się
przez okna na dachówki przykryte
śniegiem zasada Decorum
jako odbiorcy jesteśmy wrażliwi na jej brak
Arystoteles nie mówił błaho o śmierci
ani wzniośle o bułce z serem
więc może dam spokój elegiom
smsów bez odpowiedzi
"przebija się przez okna na dachówki przykryte
śniegiem zasada Decorum"
Z drugiej jednak strony, jak się czyta kolejne razy, to się człowiek zaczyna oswajać z tekstem na tyle, ze pewne rzeczy przestają przeszkadzać. I nie wiem, dobrze to czy źle ;)
Pozdrowienia
Może przeszkadza mi trochę tryb oznajmujący, ale przy kolejnych czytaniach nie jest tak "uciążliwy". Bardziej przemawia do mnie pierwsza strofa, zarówno pod względem budowy, jak i treści.
Chętnie przeczytam kolejne.
Pozdrawiam.
poza tym jest bardzo dobrze.