na waniliowo pachniało ciasto i Magdaleny perfumy
taka wanilia miała moc własną
chęć zadumy
z wanilią także jadło się lody ciotki Doroty
lub się szukało – idąc na całość
w nozdrzach pieszczoty
również wanilią smakował letni kęs czekolady
jakieś truskawki – intymne sprawki
zmysłów przesady
dzisiaj wspomnienie
co bardzo w cenie
wanilią kusi
wanilia Pani
z latek otchłani
niechcący dusi