Literatura

Powrót Persefony II (wiersz)

Łukasz Radwaniak



Gdy Persefona powróci,
ja będę gotowy,
narty na kołku zawieszę
i ręka nie zadrży.

 

W Wielkanoc
okna brudne otworzę
i wstydu nie będzie,

 

gdy

 

w porannej mgle
pobiegnę do lasu
z Dziewczyną
harce wyprawiać.

 

Aż z piersi zdyszanej
krzyk spłoszy ptaki:
"A wiosną niech życie,
nie śmierć zobaczę!"

 


 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Łukasz Radwaniak
Łukasz Radwaniak 4 kwietnia 2012, 10:12
"Dziewczyna" jest nawiązaniem do wiersza Bolesława Leśmiana "Zmory wiosenne".
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 4 kwietnia 2012, 20:19
Leśmianowskie dziewczyny potrafią zawrócić w głowie, w mojej tez nie mało zrobiły, tadaaam: literatura.wywrota.pl/32278_justyna_d_baranska_w_m…
przysłano: 4 kwietnia 2012 (historia)

Inne teksty autora

Fraszka erotyczna
Łukasz Radwaniak
Wanda
Łukasz Radwaniak
Korona Kukuczki
Łukasz Radwaniak
Rodzinna łyżka dziegciu
Łukasz Radwaniak
Kinga
Łukasz Radwaniak
Świąteczne hity filmowe
Łukasz Radwaniak
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca