Syzyfka w szoku
kobieta w poczuciu absurdu
bo jej kamień nagle
pozostał na szczycie
znaczy że głaz nadający sens jej istnieniu
wbrew zapewnieniom bogów
i przekonaniu samej toczącej
raptem nie zsunął się w dół
temu sukcesowi chciała zaprzeczyć
bo nie była na niego przygotowana –
w ciągu godziny przestała znać odpowiedź
na pytanie: CO DALEJ?...
może wakacje na Kanarach
a być może w czarnej dziurze
zwyczajowych niepewności –
gdzie wprawdzie trochę straszno ale przytulnie?
na dziś
utrata nadziei –
... że niby nielogiczna i bezzasadna?
to przecież zupełnie nieistotne