Literatura

między wielkimi płytami. szeptanie (wiersz)

Kamila G

w górę
hop
w górę

 

spoglądał i nie poznawał,
jak przez dziecięcy kalejdoskop mozaikowały
korony drzew w rytmie Music for the jilted generation.
potem wstał z fotela i chodził po równoległych światach.

 

teraz z góry widzi stopy sąsiada, jak wgniatają w sufit zabłąkane
słowa. namacza w occie, robi grymas i gasi pragnienie wodą ognistą. pali
wersy w kilkudziesięciu procentach, obraca w proch.

 

w dół
hop
w dół

 

schodowanie i klatka -
- wewnątrz ptaki latają daleko od nieba 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 10 kwietnia 2012, 22:09
Tak sobie czytam i myślę, że to "mozaikowały" wcale nie jest takie konieczne, bo mieści się już w kalejdoskopie. Podobne wnioski przy "teraz", bo już przy "potem" wskazujesz, że to jest pewien ciąg zdarzeń, który brnie do pewnego punktu. Zastanawia mnie również "woda ognista", czy konieczne jest takie obejście? Coś złego jest w słowie "wódka"? ;) Fajnie się natomiast w tym wersie ułożyła przerzutnia z pali, palenie dobrze wykorzystane, wykręcone do sucha.
Kamila G
Kamila G 10 kwietnia 2012, 22:35
Mhm, być może i mieści się, ale te korony drzew muszą coś robić,,, mogą np. tańczyć, ale to dość banalne, wydaje mi się. Jeśli chodzi o teraz i potem, to cóż, właśnie wskazuję na dwa różne zdarzenia w dwóch różnych momentach życia powiedzmy rozdzielonych dekadą, resekcja 'teraz' wskazywałaby właśnie na ten ciąg, który nie jest moim zamiarem. Raczej chciałam przeciwstawić sobie dwa momenty w czasie, hmm, widać nie wystarczająco czytelnie udało mi się zapisać - pomyślę, choć nie wiem czy na coś wpadnę. W słowie wódka, nie ma nic złego, poza tym, że nie pasuje mi do rytmu wersu i hmm jest mniej obrazo-twórczy, przynajmniej dla mnie. ;)

Dzięki za zajrzenie i głębszą analizę - dało mi coś niecoś do myślenia. Pozdrawiam.
smykusmyk
smykusmyk 12 kwietnia 2012, 11:12
"Mozaikowały" niekoniecznie mi się podoba.
Całość dobrze się czyta, sprawnie poprowadzona.
Kamila G
Kamila G 12 kwietnia 2012, 12:25
To ja poproszę o zamiennik/propozycję.;)

Dziękuję za zajrzenie, pozdrawiam.
przysłano: 10 kwietnia 2012 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca