żeby już wreszcie
to moje
przestało boleć
a owo jego
skończyło straszyć –
nachalne dwuosobowe ono
niby zwykły zaimek
przebrany w rodzaju nijakim
za złodzieja spokoju i snu
a zawiera w sobie końcowy paradoks
uwiązany na nitce ubocznego efektu –
dyskusyjnego skutku prawa wyboru:
w sytuacji gdy zdrzemnąć się bodaj na chwilę
pozwala jedynie myśl o możliwości
abdykacji – stosowanej naturalnie tylko w razie gdyby