„Chwila”
ta na krótką chwilę
przed wersem
niedopalonym jak papieros
moment
na doprawdy moment
po zwrotce niedopitej
na podobieństwo czarnej żałobnej kawy
mgnienie
na zaiste mgnienie
za loteryjką
nieodbytą raz na zawsze
sekundy setna
w jej trakcie
ostatnia pomyślana fraza
skondensowana już tylko we śnie
błysk zapałki
(niekoniecznie w czasie pożaru)
wyręczający błysk oka
pod zamkniętą powieką