uroda więdnie
władza przemija
miłość umiera
trwa tylko Bóg
W gospodzie piękna rozkwitła róża
na kupie gówna z jasną cerą
włosami do pasa
zachęcała gości do picia
pozwalając obłapiać się za parę groszy
kiedy zarobek był marny
czuła rózge ojca na plecach
ślicznotko będzie cię kochało trzech cesarzy
a twój syn zapanuje nad chrześcijaństwem
dał świat z bajki mezalians
bo jakże kurtyzana
może zostać basilissą
ranga żony daje możliwości
pięć sióstr wdziewa habity
a mąż owinięty wokół palca
umiera w gorączce
drugi dość stary i mistycznie nastawiony
asceta do szaleństwa zakochał się
obsypywał podarkami posiadłościami
klejnotami pozbyć się starucha Fokasa
z rozmachem poleciała głowa
i ciało zgniłe leżało
spektakl dla ludu według upodobań
bez wyrzutów sumienia
no gdzież ono
tylko ten trzeci kochany
zrobił w konia
spojrzenie zielonych oczu
potok ordynarnych słów
przeklina
kochanka nikczemnego
-zwariowała
pomyślał Jan
a idź w chuj
i zamknął ją w zamku bez klamek
w białej sukni wychudzona rzuca wciąż klątwy
bajka niebajka
Renata
Renata
Wiersz
·
7 maja 2012
-
JacekUcieszyłem się niezmiernie, kiedy zobaczyłem ten pięknie zapowiadający się kierunek bizantyjski. Niestety wiersz nie uniósł wielkości cesarstwa. Chaos tu panuje, a mówi się, że geniusz z chaosem radzi sobie przynajmniej tak dobrze jak Ewa z organizacją zlotów. Niepoukładany to tekst na płaszczyźnie językowej (aby mieszać style, trzeba mieć pewność zastosowania takiego zabiegu i gotowe uzasadnienie, które płynie z tekstu). Mimo potencjału fabularnego, wiersz tonie. Taka jest moja opinia.
-
Renatahm ..Jacku po Twojej opinii chyba też mi się nie podoba ..a chciałam ukazać dojśćie kurtyzany [może kurtyzany nie na wlasne życzenie bo dawno dawno temu rodzice sprzedawali dzieci jak rzeczy]do błysku do władzy do milości i do kary..?? za takie życie>./?
-
JacekWiersz nie ma się podobać - wiersz ma się dziać :)