(z autopsji i z literatury)
życie
w pierwszym stadium palenia
tj. zanim strząsnęło się z niego
pierwszy popiół
uniesienia
zasadne i bezzasadne
zamknięte w lakierowanym pudełku –
szkatułce po zmarłej biżuterii
galop
na koniu nałogów:
porannego przerywania snów
i wieczornego w nie zapadania
obraz
w wytartych ramach –
kolega o migdałowych oczach
w granatowym mundurku szkolnego podwórka
powtarzanie
niepowtarzalnego pozornie –
odtwarzanie z dysku
półotwartej pamięci