Mógłbym

Voyteq Hieronymus de Borkovsky

mógłbym pojechać do Berlina
i na Anhalter Bahnhof
beztrosko obserwować
jak wymieniają płyny ustrojowe
młode pędy bambusa

 

mógłbym zamówić
w Biurze Rzeczy Znalezionych
czerwone popioły
z afrykańskich cygaretek

 

mógłbym wstrzymać Ziemię
i ruszyć Słońce

 

mógłbym opowiadać o tym
bez końca
i nie pisać przepoconych wierszy -
wstrzymać się aż do uszkodzonego skrzyżowania
gdzie czerwone powieki wielkopostnego uzdrowiciela
przewracają zmyślone oczy na wpół legendarnych czynów
prawdziwej tożsamości ulicznych bóstw kalekiej ciszy
 

 

 

Text napisany na Zjeździe Wywrotowców w Złotym Potoku IV/V 2012 w ramach pojedynku

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 3 głosy
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Voyteq Hieronymus de Borkovsky
Wiersz · 15 maja 2012
anonim