uniesiony w górę kciuk
starorzymski gest darowania życia –
dziś znak akceptacji
niechby i nawet tylko w sieci
ten sam palec
opuszczony w dół z wyrokiem śmierci
teraz jedynie cywilnej
odczytywany w sekundę na całym świecie
umowność znaku
odwieczna odmiana dylematu Hamleta – tego z
BYCIEM ALBO NIE