w skorupie włoskiego orzecha
przysiadła drobina protein i tłuszczu –
kształtem udaje – prawą i lewą – pomniejszone półkule mózgowe
oczko zaręczynowego pierścionka
- w zależności od kąta padania światła –
wygląda jak łza, kropla potu, deszczu albo krwi
posypany świeżo na szarlotkę cukier puder
można od biedy wziąć za mannę niebieską
i za pierwszy w sezonie szron
są tacy co patrzą na wszystko dosłownie
pod pretekstem racjonalizmu – naiwności płaszczykiem