Literatura

hipotetyczność w komunikacji (wiersz)

Evit-ka

 

gdyby ryzykownie założyć

jak to ponoć czynią Japończycy

i dalekowschodnie ludy pierwotne

że na każde ludzkie życie przypada

z góry przypisany limit słów i gestów

 

to – tak od razu – nie bardzo wiadomo

dobrze to czy źle

należy jednak przypuszczać

że wymusiłoby to większą ostrożność

w posługiwaniu się...

 

trudno przewidzieć

mową tylko i ruchem ciała

czy także tekstem utrwalonym w piśmie

i czy wliczać w to także pismo obrazkowe

i rysunki – komunikaty dzieci - analfabetów jeszcze?

 

jeśli nie z ostrożności to

jak się zdaje

ze skąpstwa choćby

albo trochę na wyrost

bo do strachu nikt się nie przyzna

 

chyba że się mylę

bo taki pustelnik

ten milczeć potrafi


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 25 maja 2012, 09:01
Japończycy naprawdę tak zakładają?
Evit-ka
Evit-ka 26 maja 2012, 17:28
Owszem. Stara japońska legenda tak.
przysłano: 24 maja 2012 (historia)

Inne teksty autora

więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca