dała skubana radę
uczynić wiosnę
swojej pojedynczości przecząc
albo i ją potwierdzając
własną pozorną jednobarwność
też ma cholera w nosie –
tylko gdzie ona ma nos
spryciara jedna?...
umie załatwić
sobie i innym
urlop od stereotypu
emancypantka pieprzona
ale do tego trzeba być
na przykład jaskółką