* przy
przy
stanął przy obok
przędąc
przące przeczeniami bo
(fr. wiersza "Michał i Ona"'
z tomu ''Nadmgnienia zmrużenia" )
(to-jego-o niej-o nich-mi-im-tu-o tym-)
opowiedział że pracował w hospicjum by wzmóc
swoją wiarę aż się chciało się jego wrodzone ixonogi
objąć mimo niewiadomej wzorem hołdów historycznych
bo dodał że ot po prostu go jednak wzięło do niej i że czuje
że jednak aż się chciało bez łez bo obce jak tylko się da
z(a)wrócić w papier zapis i potem przeczy-
-tać- -ć- -tać- -ć- -tać jak należy (się)
wiersz o miłości post factum post scriptum
gdy wróżby z płatka spłatały fatum i fakty
bo finał był znany
(to-jego-o niej-o nich-mi-im-tu-o tym) i wiersz
dedykowany przyjacielowi zamkniętemu ot
tylko inicjałem z dodatkiem zaimka by za-
-stąpił przyczynę i sedno okochanej opowieści o walce
wyliniałej rakiem i historią batalii za jak
najlepszy wyraz kwiatka by oddać linienie
nowatorskim wytworem przeżywania nowotworu
nawiązaniem obrazem nie czekaniem na dziiii-
-i-
-L-ęk-uję-Ć bo było (to-jego-o niej-o nich-mi-
-im-tu- o tym) po linieniu było po wierszu było w tomie było
tylko ale (to-jego-o niej-o nich-mi-im-tu- o tym) wieczór
i przednoc nastały
autorem i był on
jak zaimek siedział w kąciku zaciśnięty ustami
i wzmocnionym ixem w kolanach bliski ujścia i
wyjścia wiedział pytany marginesem o
czy jednak wolno
to-jego-o niej-o nich-mi-im-tu
i uścisk kumpla i autor czyta i zaimki
i inicjał i szczere przejęcie świadome że to
przesadzony środek wyrazu ale warto jednak i przy-
- przy---ja-------ciel cel-cię-ja ---- cię-
cięcięcięciwam i zza za-
-imka za płaczem wybiegł ci i
autor i ja przy
pełnej sali przeklinem w duchu na ducha i
brukowca ze zwierszeń pomimo
że jednak podobno czas lecz-
-y spowiedników (ja opuszczam
twoje strzechy idź no bo już) nogi
nadal wykształcają cienie symboliką
niewiadomej widać
pomimo (to-jego-o niej-o nich-mi-im-tu-
ze-mnie-
się) poza ramieniem nawiasu
milczy mi się
u Ciebie? bo ja sobie nie przypominam
a czas a czas 10-letniej abstynencji
to inna sprawa i jeśli chcesz do tego uderzać to sorry
miałem olać ten komentarz, ale wybacz
nawet żart ma pewną granicę
Wiem, że nie każdy to ogarnie, ale miałem po prostu na myśli, że jest zbyt gęsto i nie da się czytać.
Wybacz, nie wiedziałem o Twojej abstynencji, więc przepraszam raz jeszcze.
Pozdro! ; 3