Literatura

Dekadencja (wiersz)

Szluger

W ornamentach splątanych dekadenckich wizji
Ślepy pająk nić snuje obojętnym gestem,
Lampa kona, a ciemność noc po twarzy głaska
I powietrze napełnia skrzydeł ćmy szelestem.

Noc jest miękka i młoda, skrzydło nietoperza.
Słodkie dreszcze rozsiewa kwitnąc zgniłym kwiatem.
Na kochanków spocone ciała kaszle mrokiem,
A we włosach im sieje demony skrzydlate.

Nocą nie śpię, wsłuchana w falującą pościel,
On zasnął obok- zmęczony, wychudły esteta.
Ja liczę tylko ciche westchnienia zegara
I nie śpię, nie śpię, myślę, i myślę, i czekam...

Na zapomnienie, którego zaznać mi nie dane,
I na szczęście, co dawno umarło - niechciane.


słaby+ 7 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 1 marca 2001

Inne teksty autora

Magnolie
envagorien
drobne fałszerstwa
envagorien
dual
getsemani
*
getsemani
kasztany
getsemani
paw
getsemani
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca