wyłupiaste słowa
jak oczy i noże do oczu wyłupywania
budzą lęk z osłupeniem
i obrzydzeniem z rozbawieniem wespół
z wyłupiastych słów
powstają zdania i ich równoważniki
wielekroć bardziej wyłupiaste
co w końcu oczywiste
wyłupiastość się usamodzielnia
poza semantykę wychodząc
lub do niej wchodząc
bocznymi drzwiami bądź oknem - byle nachalniej