Wiersz napisany pod auspicjami Ewy Bawolskiej w Osterode in Ostpreußen 18 maja 2012 roku
wiosna sieje nadzieję w samotne serca
tylko że później zmoczone ziarno pokrywa się gęstym bólem
szczególnie kiedy nad ranem zimno z powodu gorszącej gorączki
gdy ostatnia tabletka aspiryny spadła do kałuży przypadku
a każdy powód kończy się tym samym progiem
niedaleko od bezludnego czyśćca
czy tak zwane serce
zawsze znaczy tyle
co insufficientia cordis acuta
lub Zur Kritik der Hegelschen Rechtsphilosophie
albo cokolwiek z góry
bezpowrotnego w swojej
bezdrożności
10 czerwca 2012, 00:55:37