Literatura

dla serca ze szrotu (wiersz)

Jarosław Baprawski

kobiety mogą być ostre jak brzytwa
lub tępe jak trzonek noża

te które znałem miały w sobie wszystko
i były bezwstydnie soczyste

spływały po języku

                po brodzie
                     po piersiach
                          po udach
                               po pościeli

w każdym miejscu na ziemi
w każdej pozycji względem słońca

wiecznie pijany
kochałem wszystkie
będąc na drodze donikąd
nie mogłem zatrzymać żadnej
na dłuższą metę

z dnia na dzień
nakładały coraz więcej wosku
coraz więcej piły

były jak corvetty
z mega przebiegiem
niedozajechania z pozoru

w niekończących się wirażach
wypalają resztki z rezerwy marzeń

żyjąc wyjściem na prostą
umierają na przypadkowym zjeździe

prowadzą się bardzo swobodnie
każdy chce się przejechać
tylko niewielu jest stać

na garaż


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 22 czerwca 2012, 11:12
Nie wiem, co powiedzieć o tym tekście. Lubię stylizowanie na mowę potoczną, kształtowanie tekstu jakby to nie był twór literacki, a coś bardzo spontanicznego. A jednak, gdy czytam powyższy narasta we mnie bunt, przede wszystkim wobec treści, lecz także wobec upychania stereotypów i typowych metafor.
Jarosław Baprawski
Jarosław Baprawski 23 czerwca 2012, 20:43
...justynko ...:)!!!!ja też nie wiem!!!!bunt narasta!...ale ta treść mnie trochę koi...nie uważasz?:)
Justyna D. Barańska
Justyna D. Barańska 24 czerwca 2012, 10:06
Mnie koi jazda samochodem, treść powyższego tekstu wręcz przeciwnie. Ładny wniosek, aczkolwiek mówię - ta metaforyka jest już wyjeżdżona w takim kontekście.

Justynko? Bleee... aż mi się coś w środku skręciło. Strasznie nie lubię tych zdrobnień.
przysłano: 21 czerwca 2012 (historia)

Inne teksty autora

I cool
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
z zeznań Baprawskiego
Jarosław Baprawski
Mery Lou
Jarosław Baprawski
w kuluarach
Jarosław Baprawski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca