Literatura

Happy New World, Hiroshima (wiersz)

Ichiae Lucsav

2.III.2001, Warszawa Voltes Interior
Uprzejmie informujemy, że nasz listonosz
Nikogo dziś nie zastał w domu

Hej, słoneczko! Nie płacz, proszę.
Tatuś został listonoszem!
List do umierającej matki
Poczeka w urzędzie pocztowym
W mroku, w bezśmiechu,
W świetle, w bezpłaczu
Zatonie Twe wczorajsze słowo,
A łza, którą uroniłeś
Zamarznie na lat tysiące

O! Jak pięknie księżyc świeci!
Patrzcie, mamy! Gińcie, dzieci!
Chodźmy teraz w przyszłość jasną,
Bo przed domem wiśnie kwitną,
Bo kolacja już gotowa,
Bo twarz Twoją aksamitną
Skórę bomba atomowa
Mowa
A to mowa!

Hej, syneczku! Nie krzycz, proszę.
Tatuś zarobi dwa grosze,
Rozniesie rachunków parę...

Daj kopertę! Nagasaki?
Tata zostanie więc ptakiem
Nie płacz, nie łkaj, nie ma strachu
Oto wszechświat fotografów!
Bo my chwile uwieczniamy,
My uśmiechy wymuszamy,
My łączymy śmierć z rozkoszą
Już kobiety ryż przenoszą

Pada! Pada ryżu ziarno
Widzę dziewczynę ciężarną
Patrzę na nią, mam wrażenie,
Że przebaczy pokolenie
Mnie mnie tylko mnie
zachowaj w swej
pamięci

Blask blask tylko blask
dojrzeli zza
chmur święci

Jakoś dziwnie
Uśmiechnięci
Wiecznie wieczny
Cień dziewczyny
Święci ziarnko swym dotykiem
Ona klęczy, słowo ciałem...

Dlaczego nie słuchasz, synu?
Chciałbyś zostać kupidynem?
Wszystko, wszystko ma swój kres
Watashi wa anata ga suki desu.*


* jap. Kocham Cię

słaby+ 10 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
meplant
meplant 15 sierpnia 2006, 18:21
Co to kurde ma byc? albo tlumaczenie tego CZEGOS jest nietrafione albo autor nie ma za grosz pojecia o pisaniu...
przysłano: 2 marca 2001

Inne teksty autora

Deszczowa piosenka
Ichiae Lucsav
Fotografia
Ichiae Lucsav
Miniatura z pędem
Ichiae Lucsav
Śmietnik
Ichiae Lucsav
Spojrzenia
Ichiae Lucsav
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca