zapobiegliwość (z komfortem?)

Evit-ka

 przed zerwaniem owocu
dłoń i ramię cofnąć
... zapobiec niedozwolonemu

bez jakiejkolwiek pewności
co bardziej zakazane –
owoc czy ruch ręki w jego kierunku –

i z pominięciem dylematu – co ważniejsze
wiara w biblijny przekaz
czy przyziemna próba ocalenia ludzkości

bez zastanawiania się co tu działa?
dobroć, podświadomość, nadświadomość
a może pospolite asekuranctwo? -

w każdym z wariantów
zachodzi bowiem wygodne złudzenie
własnej szlachetności

 

 

Evit-ka
Evit-ka
Wiersz · 12 lipca 2012
anonim
  • Karol Ketzer
    Pokasuje entery, zrób szyk prosty i wyjdzie ci mdły kawałek prozy z gatunku "wolnomyśliciel na plaży"

    · Zgłoś · 12 lat